понеделник, 6 юни 2011 г.

Поредната далавера разтресе тези дни Българската православна църква

Милион и половина се изпариха от Софийската духовна семинария

5 юни 2011

Главният секретар на Синода Наум служел на Бога и Мамона едновременно.
Парите били източвани от фирмата на някой си Петър Бумбовски, приближен на покойния главен счетоводител на Синода Милчо Кожухаров
Поредната далавера разтресе тези дни БПЦ, но с „документи и факти” за нея разполагат само неколцина служители от финансовите сектори на Синода. За „ШОУ” обаче отдавна няма скрито-покрито „зад олтара” и затова ви предлага аферата разнищена, както и истинските имена на антигероите, облажили се с близо милион и половина лева държавна пара.

Историята с отворен финал, която би трябвало да е обект на вниманието на прокуратурата, започва, когато по линия на проекта „Красива България” тогавашната социална министърка Емилия Масларова отпуска средства за ремонтно-възстановителни работи в Софийската духовна семинария „Свети Иван Рилски”. По същото време стартира капитален ремонт и на почивната станция на Синода в Несебър.

Синодът и Рилският манастир също се включват в акцията, влагайки в нея около 300 000 лв.

От страна на Синода в ремонта на Софийската духовна семинария участват две фирми – „Единство’94”, управлявана от Асен Вучков, и „Реставрация 02” с шеф Наташа Тодорова.

Когато начинанието набира ход /паралелно се извършва ремонт и на станцията в Несебър/, в играта се включва и лицето Петър Бумбовски, приближен на главния счетоводител на Синода по това време Милчо Кожухаров, починал внезапно на 12 октомври 2010 г.

Както „ШОУ” разбра от свои отлично информирани източници от църковните среди, за тези ремонтни дейности нямало нито един отчетен документ за изразходваните средства. От „рециклирането” на несебърската станция пък по балансова сметка 402 липсвали всякакви отчетни документи – акт 16, акт 17 и прочее.

По данни на запознати

в наличност били само „хвърчащи листове” с ръчно написани цифри,

без калкулации, без остойностяване на труд, без фактури за строителните материали… До фирмата на Бумбовски вече имало изпратено писмо от Синода да предостави документи за изразходваните суми, материали и средства, в противен случай ще се поиска съдействието на прокуратурата. Копие от писмото отлежавало и в архива на Софийската семинария.

За злоупотребите е докладвано и на Висшия църковен съвет /ВЦС/, светнаха ни „синодални старци”. Засега обаче всичко е „глас в пустиня”.

Под заплахата да бъде подпукан със сериозни проверки главният счетоводител Кожухаров прибира всички разходни касови ордери по тези ремонти, което е престъпление по Наказателния кодекс. Междувременно неговият човек Бумбовски, за да замете следите, пререгистрира фирмата си, ликвидирайки старата, с която е участвал в ремонтно-възстановителните работи.

Фирмата на Бумбовски уж е наета от Синода, но де факто няма договор с него и не е представила никакви отчетни документи, докато другите две фирми по линия на „Красива България” са с перфектна документация, твърдят Божи служители.

„Става въпрос за изчезването и възможното присвояване на 1 300 000 лв. За тези средства липсват каквито и да било документи.

Касиерката на Синода Кристина Донковска е изплащала различни суми с разходно-касови ордери /в брой/,

неподписани обаче от главния счетоводител на Синода Милчо Кожухаров. Съгласно сега действащото законодателство това може да се класифицира като престъпление”, поясняват вещи в тематиката.

След смъртта на Кожухаров Синодът кани някаква фирма да извърши одит /ревизия/ на документите на счетоводството. На ангажираните лица от фирмата се изплащат няколко хиляди лева хонорар. Съответно получават и достъп до запечатаната от 2009-а канцелария на Кожухаров и започват да работят с документите, които трябва да се ревизират. Един хубав ден обаче въпросните „спецове” от фирмата престават да ходят в Синода и… изчезват – при това без да представят отчет и документи! Служители на Синода довериха под сурдинка, че фирмата изнесла купища бумаги от канцеларията на покойния главен счетоводител.

Докато циркът тече, Синодът назначава на мястото на Кожухаров Лили Мицкова. По думите на печени църковници въпросната дама нямала висше образование и съответно квалификация за „позицията” главен счетоводител. „Явно липсата на ценз е без значение, важното е, че е намерен „достоен” заместник на Кожухаров”, шушукат стари кадри на БПЦ.

Наскоро Синодът е назначил ревизия на извършените ремонтно-възстановителни работи в Софийската духовна семинария и в почивната станция в Несебър, с която е натоварен шефът на ревизионния отдел на Синода Вихрен Михайлов. С което „чудесата продължават”, както се изразил наш митрополит, чието име по негово настояване няма да цитираме.

Към днешна дата ревизионният акт е готов, докладван е на Синода и, както се твърди, дядо Максим и подопечните му владици са запознати в детайли не с нарушенията, а с ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА по ремонтите. Уви – синодалите не са взели никакви мерки нито за отстраняването им, нито за търсенето на отговорност от лицата и фирмите, извършили злоупотребите.

„Интересен е и друг факт. При констатацията на нередности, меко казано, Вихрен Михайлов е длъжен по силата на действащото законодателство да представи ревизионния акт в прокуратурата. Но той не го е направил. Защо?

Явно целият ревизионен отдел на Синода участва в прикриването на далаверата.

Иначе няма логика. Защото ревизиращият Михайлов, който е изключително компетентен по тези въпроси, отлично знае, че при констатирани престъпни факти е длъжен по закон да сезира прокуратурата и съответните разследващи органи”, категорични са представители на клира.

По мнението на „вътрешни хора” от мътната пяна на аферата скоро щяло да изплува и името на шефа на имотния отдел на Синода Димитър Секулов, наричан зад гърба му „Спекулов”.

„Той, главният секретар на Синода – Наум, и покойният главен счетоводител Милчо Кожухаров бяха навързани като свински черва и стояха на входа и изхода на много „сюжети”, свързани с финикийски знаци и недвижима собственост.

Името на Секулов бе забъркано и в продажбата срещу жълти стотинки на апетитен църковен имот във Варненска епархия.

Митко от години е много близък до Кирил Варненски и когато той дойде в София, първата му работа е да се заключат в кабинета на Секулов и да беседват за техни си работи с часове. Напоследък обаче дядо Кирил започна да се дистанцира от шефа на имотния отдел”, разкриват висши духовници.

„Когато Синодът получава някакви преференции от държавата – финансиране, дарения и т.н., е задължен в края на всяка година да представи отчет за тях, съгласно чл. 24, ал. 2, където императивно е споменато, че годишните отчети на вероизповеданията подлежат на независим финансов одит при условията, предвидени за юридическите лица с нестопанска цел.

Ал. 3 гласи:

“При констатиране на закононарушения Министерството на финансите уведомява органите на прокуратурата и на държавния финансов контрол за извършване на проверка и предприемане на предвидените в закона действия”.

Естествено, тези членове и алинеи в закона са много добре известни на ревизионния отдел на Синода, оглавяван от Вихрен Михайлов, но те мълчат и се спотайват, водени от неясни за останалите синодални служители съображения”, коментират казуса спецове в правната материя.

И още една прелюбопитна подробност. Живеещият постоянно в Германия Янко Кожухаров, брат на покойния главен счетоводител на Синода, само седмица след смъртта му – на 20 октомври 2009 г., е упълномощил официално първата съпруга на Милчо Кожухаров – Димитрина Петрова Райнова, както и лицето Иван Борисов Станимиров, „да осъществяват, съвместно и поотделно, правни и фактически действия, свързани с отваряне на канцеларията на наследодателя ми, находяща се в сградата на Светия Синод на Българската православна църква в гр. София, ул.”Оборище” №4”.

„Това пълномощно е един правен абсурд, тъй като канцеларията на главния счетоводител не е частен имот и може да бъде отваряна само от оторизирани служебни лица. Нищо чудно

Райнова и Станимиров да са изнесли документация, уличаваща Милчо Кожухаров в престъпни деяния.

На всичкото отгоре се оказа, че въпросният Иван Станимиров е… шеф на почивната станция на Синода в Несебър, където също потъва голяма част от средствата, отпуснати за ремонтно-възстановителните работи. Така кръгът се затваря, но дали виновните ще получат справедливо наказание, остава под въпрос.

Ангел ПОПОВ

блиц / Bg Church

Няма коментари:

Публикуване на коментар